Loading...
You are here:  Home  >  Betsson  >  Current Article

‘Man famlar i mörkret’ – SHB

By   /  June 29, 2016  /  No Comments

    Print       Email
Handelsbankens analytiker Rasmus Engberg är konfunderar över Betssons vinstvarning.

LÅG VISIBILITET OROAR, MAN FAMLAR I MÖRKER – SHB (Direkt)

2016-06-28 16:33

STOCKHOLM (Direkt) Oklarheten i varför Betssons intäkter ser ut att landa så mycket lägre än väntat oroar, och fram tills halvårsrapporten publiceras i senare delen av juli famlar man i mörker om vad som egentligen pågår i spelbolaget.

Det säger Handelsbankens spelanalytiker Rasmus Engberg till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen. Handelsbanken var den enda bank som hade negativ rekommendation på spelbolaget inför den vinstvarning som fick aktien att rasa.

“Jag tycker det är väldigt svårt med visibiliteten: man vet inte riktigt varför försäljningen är så låg, och dessutom är kostnaderna betydligt högre än vad som borde vara fallet med den intäktsnivå som nu gäller”, säger han.

Intäkterna enligt Betssons vinstvarning kommer att hamna kring 920-945 miljoner kronor, cirka 10 procent lägre än SME-förväntningarna, och om vinstvarningens profetia om ebit slår in hamnar ebitmarginalen på bara 17 procent, mot SME-förväntningarnas 25 procent, då kostnaderna ligger i nivå med konsensus kring 770-780 miljoner kronor – trots en alltså avsevärt lägre försäljning.

“Det är oväntat med så höga kostnader vid klart lägre intäkter, eftersom det är så mycket kostnader som är direkt relaterade till försäljningen”, säger Rasmus Engberg med syfte på marknadsföringskostnader, vanliga sådana och till affiliates, samt avgifter till leverantörer.

SHB:s förväntningar låg visserligen något lägre än konsensus inför vinstvarningen, men inte på långt när så mycket lägre som tisdagsmorgonens pressmeddelande indikerar att utfallet kommer att bli.

“Vi har varit negativa mest för att vi har varit osäkra på estimaten, men det här är en jättemycket större avvikelse mot konsensus än vad vi hade”, säger Rasmus Engberg, som tror att han kommer att sänka sina egna vinstestimat med tvåsiffriga procenttal, och att SME-konsensus sjunker mer än så. Aktien var med en timmas handel kvar på tisdagen ned hela 24 procent.

Rasmus Engberg vill inte spekulera i vad som närmare orsakat att intäkterna blir så mycket lägre än marknadsförväntningarna. Sedan tidigare är det känt att sportspelsmarginalen är svag, att ett B2B-samarbete i Turkiet har minskat, och att holländska spelappar har stängts ned. De exakta effekterna av detta i det andra kvartalet har dock varit upp till marknaden att försöka bedöma.

“Jag tycker nu att det ser ut som att det är mer än dessa faktorer, men eftersom vi inte har alla data blir det svårt att säga. Vi vet inte vad som har hänt med bettingvolymerna, var det är sämre, och så vidare. Det är lite för lite information för att uttrycka sig med klarhet, och det känns som att man famlar i mörker tills halvårsrapporten har publicerats och vi sett hur det andra kvartalet ser ut helt och hållet.”

Rasmus Engberg kritiserar dock inte bolaget för bristande tydlighet i pressmeddelandet: än så länge är kvartalet inte slut, och så sent som på måndagen besegrade Island England oväntat i fotbolls-EM. Det borgar med generell spelbolagslogik för högre intäkter för Betsson än om England hade vunnit, förklarar Rasmus Engberg, eftersom fler personer spelar på favoritvinst.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920
Nyhetsbyrån Direkt

    Print       Email