Loading...
You are here:  Home  >  Betsson  >  Current Article

Inför Betssons rapport för Q1 2016

By   /  April 19, 2016  /  No Comments

    Print       Email

Efter NetEnts starka rapport tidigare idag riktas strålkastarna mot Betsson som är första operatör ut att öppna sina böcker. Överläsning mellan NetEnt/Betsson/Unibet är mindre relevant idag än för 4-5 år sedan eftersom bolagen är mer diversifierade idag och har sina avtryck i olika marknader. Exempelvis har NetEnt betydligt fler kunder och är verksamma på marknader där Unibet/Betsson inte är närvarande, exempelvis USA. Betsson och Unibet har förvisso Norden och Nederländerna gemensamt men resterande marknader är idag vitt skilda.

Betssons rapport för Q4 kom in svagare än väntat och aktien backade med 8%. I guidningen för Q1 angavs att intäkterna för Q1 hade initialt i kvartalet varit lägre än genomsnittet för Q4, vilket var en svag guidning. I senaste rapporten framkom att Betsson förvärvar tre av sina B2B-siter, vilket kommer att påverka resultatet positivt. Eftersom Europe-bet förvärvades sommaren 2015 kommer vi även att ha jämförelsestörande positiva intäkter jämfört med Q1 2015.

I den negativa vågskålen har vi valutamotvind samt spelskatter i Tyskland som kommer att belasta resultatet från och med detta kvartal.

Inom det legala är fokus på Portugal, Tyskland samt Nederländerna. Notera att denna rapport är den första med den nya segmentrapporteringen.

Förväntningar Betsson Q1 2016

 

Spelbolaget Betsson förväntas rapportera ett resultat på 265 miljoner kronor före skatt i det första kvartalet 2016. Det framgår av Inquiry Financials konsensus.

Det skulle innebära ett lyft med drygt 12 procent jämfört med samma period i fjol, och kan även jämföras med de 171 miljoner som rapporterades in för kvartal fyra 2015.

Omsättningen väntas landa på 1.021 miljoner kronor, vilket skulle innebära en tillväxt på 20,5 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Nettoresultatet väntas öka med 7,1 procent till 248 miljoner  kronor.

I rapporten för det fjärde kvartalet 2015 reagerade Handelsbanken på att spelbolagets guidning var åt det svagare hållet.

“Q1 har startat med en lägre spelmarginal och kostnaderna väntas öka (personal och övriga kostnader), vilket tyder på en lägre marginal framöver”, skrev banken i en analys efter rapporten.

Värt att notera i det sammanhanget är vinstvarningen från William Hill i slutet av mars, som delvis berodde på lägre marginal i  sportboken till följd av ofördelaktiga fotbolls- och galoppresultat.

I en analys publicerad inför det kommande rapportsläppet upprepar Handelsbanken sin minska-rekommendation och riktkursen är 126 kronor.

Skattemiljön är en viktig gemensam nämnare för Betsson och andra operatörer inom spelbranschen. Handelsbanken spår att Nederländerna kommer att införa en skattesats på 29 procent under andra halvan av 2017.

“Det råder osäkerhet om operatörer kan göra en vinst under en sådan skattesats. En skattehöjning i Nederländerna skulle även kunna bli ett prejudikat för Norden, där höga skatter hör till det vanliga”, skriver Handelsbanken.

Betsson meddelade i början av april nya redovisningsmetoder från  och med 1 januari 2016. Informationen om segmenten B2B och B2C att slås ihop och information om bolagets största B2B-samarbeten kommer  att presenteras kvartalsvis i delårsrapporterna istället för en gång per år i årsredovisningen. Vidare har man infört nya geografiska regioner.

Betssons delårsrapport släpps till marknaden onsdagen den 20 april  klockan 07.30. Med start klockan 09.00 kan man sedan följa bolagets rapportpresentation via telefon eller nätet. Av de deltagande analytikerna är det fem som uppgivit rekommendation, fyra säger köp och en säger sälj.

I enkäten ingår estimat från Carnegie, DNB Markets, Handelsbanken Capital Markets, Nordea Markets, SEB Equity Research och Swedbank
Markets.

    Print       Email