Loading...
You are here:  Home  >  Analyser  >  Current Article

Nordea ser moln på himlen i Nederländerna?

By   /  January 11, 2016  /  No Comments

    Print       Email

Spel: Oklarheter i Holland, positiva tecken från Kalifornien – Nordea

Nordea kom på fredagen ut med en uppdatering kring spelsektorn där banken resonerar kring det regulatoriska. Nordea noterar bland annat att det har framkommit vissa oklarheter kring den pågående omregleringen av onlinespel i Holland, efter att parlamentsledamöter från de två styrande partierna talat om en skatt på bruttospelintäkter om 29 procent, i linje med den skatt som betalas av den “landbaserade sektorn”.

Enligt banken strider förslaget mot regeringens tidigare uttalade om en skatt på 20 procent. Då Unibet och Betsson genererar omkring 15 procent av sina intäkter i Nederländerna, skulle den högre skattesatsen skala bort 1,5 procent av koncernernas intäkter och upp till 6 procent av rörelseresultatet. En skattesats på 29 procent är
dock högt ur ett europeiskt perspektiv, och banken tror därför att slutresultatet kommer att bli lägre. Nordea gör inga förändringar i estimaten för Betsson eller Unibet som båda får upprepad köprekommendation.

För Netents del noterar Nordea att California State Assembly godkänt ett förslag till “daily fantasy sports”, (en spelform som kan liknas vid Aftonbladets ‘drömelvan’ fast oftast med mycket kortare tidsperiod samt att det spelas om riktiga pengar). Enligt Nordea är detta den första framåtrörelsen som någon delstat gjort kring
lagstiftning om “daily fantasy sports”, vilket sägs göra Kalifornien, tillsammans med Pennsylvania, till de nästa kandidaterna att ta fram lagstiftning kring onlinespel. Även om vägen är lång dit, skulle ett godkännande av onlinespel i Kalifornien vara mycket positivt för Netent med bolagets närvaro i USA, skriver Nordea. Aktien har dock fortsatt en säljrekommendation.

    Print       Email
  • Published: 6 years ago on January 11, 2016
  • By:
  • Last Modified: January 26, 2016 @ 8:29 pm
  • Filed Under: Analyser