Loading...
You are here:  Home  >  Betsson  >  Current Article

Betsson överträffar förväntningarna för Q2 2015

By   /  July 17, 2015  /  No Comments

    Print       Email

Betsson levererar intäkter och resultat cirka 2-3% bättre än förväntningarna och 12-13% högre än föregående år.

Betsson Q2 2015 förväntningar och resultat

VD Magnus Silfverberg börjar med att konstatera att det är hans sjuttonde och sista kvartalspresentation när han nu lämnar för Bisnode.

  • B2C växte med 14%, B2B 17%. Regionen ”EU-utanför Norden” stod för tillväxten (främst Nederländerna, men tillväxten var även hög i Storbritannien och Italien). Kvartalet är det åttonde kvartalet av sekventiell tillväxt, trots säsongsvariationer. Detta lär fortsätta minst till Q2 2016 tack vare förvärvet av Europe-bet, och klarar man Q2 2016, lär man klara hela 2016.
  • Mobilen växte enormt, upp från 28% förra kvartalet till 33% för Q2. För första gånger kommer majoriteten av omsättningen i SB från mobilen, 55%. Betsson låg tidigare efter inom mobilen jämfört med industrin, men har senaste tiden tagit igen detta.
  • Aktiva kunder fortsätter att förbrylla och visar motsatt utveckling gentemot intäkterna. Aktiva kunder har uppvisat en stabil nedgång sedan Q4 2012. Detta beror på andra typer av marknadsaktiviteter än tidigare och samma mönster har bekräftats från Unibet och Mr Green.
  • Betsson har 356 miljoner SEK i krigskassan, notera att utdelning skedde under kvartalet och att förvärvet av Europe-bet inte har reglerats.
  • Inom det legala förväntas nu Nederländerna reglera sin spelmarknad först Q1/Q2 2017. I Sverige har för första gången ett datum kommunicerats från en Regering, den 1 juli 2018 förväntas en ny spelreglering vara på plats.
  • Tredje kvartalet har startat lägre än genomsnittsintäkterna för Q2. Detta säger dock lite, eftersom juli är den säsongsmässigt svagaste månaden på hela året. Förvärvet av Europe-Bet förväntas vara slutför i slutet av juli.

Som utlovat presenterade Betsson färvärvet av Europe-bet. Gerogien är en marknad värd $136m årligen, motsvarande $40 per vuxen i Georgien. I Sverige är siffran $120, men i Nederländerna blott $20. Bolaget omsätter $52m, näst största aktör på marknadne, motsvarande knappt 30% av marknaden. EBIT-marginalen uppgår till 38%, trots spelskatterna, för både online och offline. Online har en högre marginal, 44%. Offline delens syfte är att stödja verksamheten online. SB står för 44% av intäkterna, sajten erbjuder i övrigt de sedvanlinga produktkategorierna.

Förvärvet innebär att intäkterna från reglerade marknaden nu uppnår till 16%, oklart vilken tidsperiod. Köpeskillinigen motsvarar 4.3* EBIT för 2014, en mycket låg siffrar för ett växande, reglerat och mycket lönsamt bolag. Givet att inget ’smäller’ är detta ett fantastiskt förvärv som kommer att driva tillväxt och marginaler i Betsson. Förvärvet finansieras via banklån.

Spelskatterna uppgår, online, till 5% av omsättningen i SB samt 15% av gross income (motsvarande EBT) för övriga produkter. 5% av omsättningen i SB skulle normalt anses vara en hög siffra, men Europe-bet kör enligt Silfvergerg ledigt sin SB med 15-20% marginaler, varför spelskatten blir acceptabel. Insättningar och uttag sker vanligast genom bankomater, varför marknaden är skyddade mot olicensierade bolag som opererar utifrån.

Länk till rapporten
Länk till presentationen

Aktien hade vid 10-tiden stigit 2% på en annars stillastående börs.

    Print       Email