Loading...
You are here:  Home  >  Unibet  >  Current Article

Kapitalmarknadsdag med Unibet

By   /  June 10, 2015  /  No Comments

    Print       Email

Den 9 juni hade Unibet kapitalmarknadsdag i Stockholm, följande telegram nådde marknaden under dagen från Direkt:

 

ACTION BETTING VÄXANDE FENOMEN INOM LIVE BETTING (Direkt)

Live betting ökar som andel av sportspelandet och nästa nivå på området, så kallad action betting, är snabba kasinoliknande spel på till exempel vem som vinner nästa poäng i en tennismatch.

Det sade Anthony Cousins, ansvarig för Unibets sportbok, på bolagets kapitalmarknadsdag på tisdagen.

Action betting står i dag för 8 procent av Unibets live betting. I vissa sporter där action betting passar bättre, och i vissa fall kan automatiseras, är det betydligt mer.

“Det är nästa steg inom live betting. Det är väldigt tidigt och det råder stora utmaningar”, sade Anthony Cousins.

I allmänhet leder en ökad andel live betting till högre omsättning men lägre sportboksmarginal. Spel före match utgör dock fortfarande en stor, stabil, andel av sportspelandet och är enligt Anthony Cousins en viktig nyckel i marknadsföringen.

“Spel pre match går inte ner. I framtiden är frågan hur det kommer se ut då vi konvergerar pre match och live och skillnaden blir mindre”, sade Anthony Cousins.

 

 

HOLLÄNDSK OMREGLERING KAN VARA PÅ PLATS KV1-KV2 2017

Det holländska lagförslaget på onlinespelmarknaden, med fullständigt produktutbud och 20 procent i skatt på spelöverskottet, ser väldigt lovande ut.

Det sade Liv Biesemans, ansvarig för legala frågor på Unibet, på bolagets kapitalmarknadsdag.

“Den parlamentariska processen pågår. En licensieringsprocedur väntas ske mellan det andra och det fjärde kvartalet 2016, vilken väntas ta fyra-sex månader och en omreglerad marknad kan öppna i det första eller det andra kvartalet 2017, men det är ett rörligt mål”, sade hon.

Om diskussionen i Holland där den landbaserade, högre beskattade, spelindustrin klagar och diskussion pågår om att mötas på halva vägen på kanske 23-24 procent i skatt sade hon:

“Vi förväntar oss 20 procent i skatt på spelöverskottet. Nyckeln är att vi haft diskussionen förut. En differentierad beskattning är fullt möjlig”, sade hon.

I Norden väntas status quo på omregleringsfronten kommande två-tre år med Sverige närmast ut, tidigast 2017-2018.

Bland övriga länder lyftes Rumänien fram som en snabbt växande marknad som just nu omregleras med ett förslag om fullt produktutbud och 16 procent i skatt på spelöverskottet.

“De planerar att dela ut licenser i slutet av året. Lagförslaget ser lovande ut. De har tagit bra delar från andra omregleringar”, sade hon och pekade också på Irland, på väg ut redan i augusti, med 1 procent i skatt på omsättningen.

 

 

VÄSTEUROPA STÖRST MARKNAD 2 KV, MOBILEN STÖRST KANAL

Trenden pekar mot att Västeuropa kommer att passera Norden som Unibets största segment redan i det andra kvartalet, helt i linje med bolagets förväntningar då internetpenetrationen utanför Norden är lägre.

Det säger vd Henrik Tjärnström till Nyhetsbyrån Direkt i samband med Unibets kapitalmarknadsdag på tisdagen.

“Europasnittet ligger någonstans runt 15 procent medan Norden och England ligger på 30-35 procent och har kommit betydligt längre i internetspelandet. I andra delen av spektrat ser man Sydeuropa, ned mot 5 procent online, och Belgien och Holland på 10 procent så potentialen för Unibet är därmed stor att växa i dessa marknader”, säger han.

Spelkonsulten H2 Gambling Capital prognostiserar att onlinespelmarknaden i Europa växer med runt 8,5 procent (CAGR) 2013-2018. Unibet själva har på motsvarande vis växt strax över 20 procent i Europa under åren 2011-2014. För närvarande ligger bolagets marknadsandel på drygt 3 procent i Europa.

Under presentationerna nämndes Rumänien och Irland som nya snart omreglerade marknader för bolaget att satsa på.

“Vi har åtta licenser i dag och siktar på att stärka våra positioner i dessa länder. Det är en viktig del i vår strategi. Om vi sedan addera ytterligare omreglerade marknader till det är det klart intressant”, säger Henrik Tjärnström.

I Storbritannien, där bolaget satsar, har Unibet fördubblat sin verksamhet år för år under de senaste två åren, enligt Henrik Tjärnström, helt i linje med planen att växa.

“Vi ligger fortfarande på låga ensiffriga procenttal av Unibets totala intäkter, men det växer betydligt mycket snabbare än koncernen och vi fortsätter att ta marknadsandelar i Storbritannien. Samtidigt återinvesterar fortfarande mer än vi genererar och det kan ta ytterligare ett par år innan vi redovisar svarta siffror i Storbritannien”, säger han.

Mobilen trendar också mot att bli den största kanalen redan innevarande kvartal, med över 50 procent av intäkterna.

“Det är positivt för oss internt. Det gör att vi kan fokusera på att lansera nya produkter på mobilen”, säger han.

I början av sommaren ser Unibet efter Franska Öppna fram mot kommande tennisturneringar: närmast Queens, och andra turneringar inför Wimbledon, och senare i sommar US Open.

“Vi ser att det andra och det tredje kvartalet är förhållandevis bra kvartal för oss att anskaffa kunder i. Tennisturneringarna möjliggör för oss att hålla kunderna aktiva och lojala. Vi har också fotbolls-VM för damer som pågår nu”, säger Henrik Tjärnström om sportsommaren.

 

    Print       Email
  • Published: 5 years ago on June 10, 2015
  • By:
  • Last Modified: June 10, 2015 @ 10:27 am
  • Filed Under: Unibet
  • Tagged With: