Loading...
You are here:  Home  >  Betsson  >  Current Article

Kommer Holland att höja föreslagna spelskatten?

By   /  May 22, 2015  /  No Comments

    Print       Email

Efter en hearing i det holländska representanthuset framkommer att parlamentet inte ser det som önskvärt eller kanske inte ens legalt möjligt att ha differentierade skattesatser på onlinespel och landbaserat spel. Det nuvarande förslaget stipulerar en skattesats på 20% online, medan de landbaserade bolagen idag skattar 29%. Det skulle kunna ses som att staten ensidigt gynnar en industri framför den andra.

Förutsatt att man finner det rimligt att ha samma skattesats kan man antingen sänka landbaserat spel till 20%, höja online till 29% eller mötas kring mitten på 24-25%. Det sistnämnda tycks ligga närmast till hands. Nedan sammandrag är från Direkt, som hänvisar till Egaming Review:

HÖJD SKATT FÖR ONLINESPELOPERATÖRER HOLLAND TROLIG – EGR (Direkt)

 Den föreslagna skattesatsen för onlinespel i Holland vid den kommande omregleringen i landet kommer sannolikt att höjas, för att tillgodose att online- och landbaserade bolag beskattas på samma nivå.

Det sade Robin de Wit, speljurist på DLA Piper, till nyhetsbrevet Egaming Review, EGR, efter att det holländska representanthuset på torsdagen haft en hearing kring landets Remote Gaming Bill.

Det rådande förslaget innebär en skatt om 20 procent på spelintäkter online, lägre än de 29 procent som landbaserade operatörer för närvarande betalar, mötte motstånd bland olika intressenter hos de sistnämnda aktörerna. Det kan enligt Robin de Wit leda till ändringar i det slutgiltiga lagförslaget.

“Flera parter argumenterade för att det är olagligt statsstöd för onlineoperatörer då de tycker att alla spelprodukter bör beskattas lika och att det kommer föranleda orättvis konkurrens. Utifrån hearingen och det motstånd som presenterades tror jag det är högst sannolikt att ändringar kommer ske i lagförslaget och att den förslagna skillnaden i beskattning inte kommer att gå igenom”, sade Robin de Wit.

Flera politiker har uttryckt sig bekymrat över den differentierade skatten på senare tid, vilket enligt Robert de Wit antyder att skattesatsen skulle kunna ändras till 24-25 procent för både online- och landbaserade speloperatörer.

Både den holländska spelmyndigheten och EU-kommissionen underströk enligt EGR vikten av att den nya spellagstiftningen implementeras utan ytterligare förseningar.

Både Betsson och Unibet är verksamma i Holland. Vid rapporten för det första kvartalet sade Betssons vd Magnus Silfverberg att senaste indikationerna var att en omreglering sker först i slutet av 2016 eller första kvartalet 2017.

    Print       Email