Loading...
You are here:  Home  >  Nyheter  >  Current Article

Unibet bommar förväntningarna – tappar 6% på börsen

By   /  February 11, 2015  /  No Comments

    Print       Email

Unibet har rosat marknaden med starka rapporter senaste två åren, men dagens rapport var klart under förväntningarna, driven av en något svagare marginal i SB samt signifikant valutamotvind. Precis som för Betsson tycks Unibet tappa marknadsandelar i Norden. Balansräkningen är dock urstark och utdelningen höjs med 79%.

  • Intäkterna uppgick till 78 miljoner pund, väntat var 84.1. EBITDA kom in på 18,9 miljoner pund, mot väntade 22.2.
  • Intäkterna ökade 5% i rapporteringsvalutan pund, 16% i lokala valutor. EBITDA ökade med 14% i lokala valutor.
  • 27% av intäkterna kommer från reglerade marknader. Västeuropa växer med över 18% medan Norden faktiskt uppvisar negativ tillväxt om-1%, räknat i pund. För 2014 växer Norden med blott 4% medan Västeuropa växer med 45%. Om denna utveckling forsätter kommer Västeuropa vara en större marknad än Norden i slutet av 2015.
  • Utdelningen höjs 79% till motsvarande 20,90 SEK per aktie (givet att pundet inte rör sig mot SEK). Detta utgör mer än 50% av det fria kassaflödet, vilket är riktlinjen i Unibets utdelningspolicy.
  • Spelöverskottet har ökat 5% än så länge under Q1 2015, 16% i lokala valutor.
  • De nya momsdirektiven inom Europa , som Bwin rapporterade skulle medför signifikanta extra kostnader framöver, kommer att ha en mindre påverkan för Unibet, cirka 10% av de skatter de betalar idag. Detta tycks ha mest påverkan i Frankrike.
  • Antalet aktiva kunder är konstant mot Q3 2014, vilket kan tyckas märkligt. Q3 påverkades dock positivt av VM i Brasilien. Men antalet aktiva kunder har minskat två kvartal i rad.
  • Övriga kostnader har trendat ned till 8% av intäkterna. För några år sedan var denna post runt 15-17%. Utdelningen av Kambi har accelererat denna utveckling senaste kvartalen, men Unibet har uppenbarligen skalbarhet i sin affärsmodell.
  • Unibet har köpt ut de andra ägarna i det sociala casinot Bonza Gaming. Unibet investerade i Bonza Gaming i mars 2013 och det har varit total tystnad om detta projekt sedan dess. Unibet har marknadsvärderat lånet till man har till Bonza, vilket föranleder en nedskrivning om 2.4 miljoner pund. Så tystnaden beror helt enkelt på att projektet (än så länge) varit ett misslyckande.
  • Mobilen står för 43% av intäkterna att jämföra med 23% för Betsson. Unibet har  22 mobilappar varav 11 är för real money. 98% av de 670 000 nedladdningarna är dock för real money och Unibet är #1 app inom kategorin sport i 6 länder.

Sammanfattning

Inga träd växer till himlen och efter två fantastiska år visar Unibet för första gången svaghet i en kvartalsrapport. Det som står ut negativt i rapporten är svaga utvecklingen i Norden, aktiva kunder samt valutamotgångarna. I den positiva vågskålen hittar vi Västeuropa, höga intäkter från mobilspel samt kraftigt höjd utdelning.

2015 kan bli utmanande för Unibet efter den kraftiga tillväxten under 2013 och 2014. 2015 kommer att präglas av valutamotgångar samt frånvaro av något större sportevenemang. Om Unibet ska fortsätta sin kraftiga tillväxt krävs att antigen Norden tar fart igen eller att Västeuropa fortsätter att växa betydligt mer än marknaden. Mest sannolikt uppfylls  ett av dessa kriterier uppfylls, men osvuret är bäst eftersom Unibet har haft ett otroligt momentum i sin verksamhet.

Vid 10-tiden har Unibet tappat 7% till 454 kronor på en i övrigt stillastående börs.

Länk till rapporten
Länk till presentationen av rapporten

    Print       Email