Loading...
You are here:  Home  >  Betsson  >  Current Article

Betsson i linje med förväntningarna – tappar 5% på börsen

By   /  February 6, 2015  /  No Comments

    Print       Email

Betsson släpper en rapporti linje med förväntningarna på fredagsmorgonen. Den svaga marginalen i Sportboken samt Norden utgjorde plumparna i protokollet. Aktien har gått väldigt starkt den senaste tiden vilket antagligen gav bränsle i dagens nedgång om 5%, trots att alltså siffrorna till synes är enligt förväntan. Tillväxten i Orange&Kroon stod ut som mest positivt i rapporten, upp urstarka 29%, trots att marknadsföringsmöjligheterna är begränsade i Nederländerna. Oranje&Kroon har hitintills utvecklats mycket starkt sedan förvärvet, och är tillsammans med B2B vad som ger styrka till dagens rapport. Troligtvis blev marknaden besviken över intäktsfördelning, att Betssons ‘ursprungliga’ B2C-verksamhet i Norden har svårare att leverera tillväxt trots höga marknadsföringskostnader.

Notera att valutorna har fluktuerat senaste tiden och intäkterna har påverkats positivt med 11.7 mkr. Som tidigare meddelat har Betsson kommit överens med tidigare ägare av NordicBet om slutbetalning av earn-out, vilket blev längre än befarat och vad Betsson hade reserverat i balansräkningen. Mellanskillnaden rapporteras som ett positivt resultat i rapporten.

Intäkter                   +24% (organisk tillväxten = 11%)
Deposits                  +32%
Omsättning, SB    + 24%
Justerad EBIT       +45%.
B2B                            +22%

Föreslagen utdelning 11.94 SEK per aktie, motsvarande 75% av justerade helårsresultatet. Vid aktuell aktuekurs motsvarar detta en direktavkastning om 4.0%.  Q1 2015 har startat med intäkter något högre än medel för Q4 2014, vilket är att vänta i ett tillväxtbolag och beaktande av kalendereffekten. På det legala området flyttar Betsson fram estimerade tidpunkten för regleringen i Holland från Q1 till Q2 2016.

Under kvartalet migrerades NordicBet till Techsson, och den 3 februari migrerades Kr0on. Under H1 2015 fortsätter migreringen, som i princip närmar sig sitt slut under H2 2015. För Q4 låg 75% av intäkterna på Techsson.

Betssons ser fortsatt hög konkurrens i Norden där tillväxten uppgick till modesta 5%, jämfört med en marknadstillväxt om uppskattade 7-8%. Här spelar dock den svaga SB-marginalen in, men samtidigt har marknadsföringen ökat kraftigt för kvartalet, upp 19% på årsbasis. För 2015 uppskattar MF-kostnaderna öka från 28.5% till 30% av spelöverskottet.

Noterbart är även att ’aktivering av utvecklingskostnader’ ökat med 47% till 36.2 mkr. Mobila intäkter utgjorde 23% av intäkterna, vilket fortfarande är något lågt i en branschjämförelse.

Vid 10.30 hade aktien backat 4.5% till 297 kronor. Efter rapporten för Q3 2014 handlades aktien runt 260 kronor.

Länk till rapporten
Länk till presentationen
Länk till PDF-presentation

    Print       Email