Loading...
You are here:  Home  >  Betsson  >  Current Article

Betsson: Ett licenssystem i Sverige kräver grundlig genomgång

By   /  October 18, 2014  /  No Comments

    Print       Email

EU-kommissionens besluta att dra Sverige inför rätta för dess spellagstiftning fick relativt stort genomslag i Sverige och föranledde ett uttalande från Regeringen samt Unibet. Idag uttalar sig även Betsson i ämnet. Saxat från Nyhetsbyrån Direkt.

Betsson: Ett licenssystem i Sverige kräver grundlig genomgång – VD

(SIX) Efter att EU-kommissionen meddelat att de drar Sverige inför EU-domstolen på grund av spelmonopolet öppnade civilminister Ardalan Shekarabi i torsdags för att införa ett licenssystem. Betssons vd Magnus Silfverberg ser positivt på beskedet, men poängterar vikten av en ordentlig utredning av hur systemet ska utformas.

“Det var väldigt spännande, och lite otippat, att finansdepartementet faktiskt gick ut och sade att de tycker att vi behöver införa ett licenssystem. Men det är viktigt att det blir rätt system nu, ett som maximerar kanaliseringen, att så många som möjligt av aktörerna i branschen verkligen ansluter sig och därmed att så stor andel av spelarna som möjligt spelar på licensierade sajter”, säger Silfverberg till SIX News.

I till exempel Frankrike har man haft problem med så hög skatt och så många begränsningar att få spelare spelar på sajterna, och den danska skatten på 20 procent av intäkterna är ungefär lika hög som hela snittvinsten i branschen, uppger Silfverberg.

“Skulle det [den danska skattenivån] införas på alla marknader så skulle det inte gå att tjäna några pengar. Då kommer spelet flytta ut till sådana som befinner sig utanför systemet”, säger vd:n. Skulle skattesatsen bli så pass hög även i Sverige innebär det att spelbolagen skulle få fundera på om man överhuvudtaget ska söka licens, alternativt höja priserna gentemot kunderna, exempelvis sänka oddsen.

“Det kanske går till viss mån, men det finns inget stort utrymme för då kommer någon aktör i Karibien eller Asien till exempel att ta de spelarna ifrån oss”, säger Silfverberg.

Om Betssons vd själv fick välja skulle ett nytt system inte ha några begränsningar i antalet licenser, eller för stora begränsningar i hur man får spela, och för vilka summor. Det skulle i stället vara öppet och fritt. Skattesatsen är också extremt viktig.

“Branschen beställde en analys av PwC för två år sedan, och de kom fram till att 10 procent av intäkterna var en optimal skatt för att maximera både statens intäkter och kontrollen över marknaden”, svarar Silfverberg på en fråga om vad som är en rimlig nivå i Sverige.

Shekarabi uppgav i går att man vill påskynda utredningsarbetet, och Silfverberg tror att tidsramen kan komma att fungera.

“Man bör grundligt analysera hur man ska införa den här licensen. Det kräver en del eftertanke eftersom det finns en massa särintressen i Sverige med bland annat lotterierna. Det kanske inte bara går att kopiera ett annat lands system rakt av. Han sade väl inom mandatperioden, och det låter som en rimlig ambition. Men då skulle jag tro att det blir mot slutet av den innan man har ett system på plats”, säger Silfverberg.

Om det blir en omreglering skulle Betsson, liksom andra aktörer, förmodligen behöva skjuta till lite extra när det gäller reklamkostnader initialt. Så har det enligt Betsson-chefen fungerat i länder som redan omreglerat, som Danmark och Italien.

“Det som hänt är att första året efter omregleringen blir det högre spendering av reklam generellt i marknaden för många vill positionera sig, men sedan sjunker det tillbaka till en normalnivå. Det vi har sett är att de som varit stora aktörer på de marknaderna innan regleringen också är de som kommit ut som vinnare efter. Där tror vi att Betsson ligger väldigt bra till på den svenska marknaden, om den omregleras”, säger Silfverberg.

    Print       Email