Loading...
You are here:  Home  >  Nyheter  >  Current Article

Urstark rapport från Unibet för Q2 2014

By   /  August 6, 2014  /  No Comments

    Print       Email

Unibet släpper på torsdagsmorgonen en mycket stark rapport för andra kvartalet 2014 som kom in cirka 13% bättre på intäkterna och 12% på EBITDA. Marknaden handlade upp aktien med modesta 3-4% på en i övrigt sur börs.  Räkna med att analytikerna kommer att skruva upp både sina estimat och riktkurser i närtid, vilket kan ge fortsatt bränsle till uppgången. Rapporten  innehåller två positiva engångseffekter av utdelningen av Kambi samt utebliven tilläggsköpeskilling för förvärvet av Betchoice 2012, ett belopp som hade reserverats i balansräkningen. Totalt blir den positiva engångseffekten £35.4m, men påverkar inte kassaflödet.

Rensat för intäkter av engångskaraktär ökade spelöverskottet med 24%, EBITDA med 38% och vinst per aktie med 47% på årsbasis. Rensat för valutor ökade spelöverskottet med 33%, Unibets rapporteringsvaluta £ har stärkts kraftigt på årsbasis mot samtliga relevant valutor.

Antalet aktiva kunder ökade med 37% till 610 000, där fotbolls VM varit en starkt bidragande faktor.

Vad står ut positivt:

 • Alla finansiella siffror!
 • Den totala marginalen för VM uppgick till 14.3% vilket är väldigt högt, dock innefattar detta även Frankrike vilket på grund av skattesystemet måste ha en hög marginal, för att mäkta med den höga beskattningen som dras på omsättningen. 
 •  Casinointäkterna ökade med 19%. Den underliggande tillväxten är till och med starkare valutajusterat. Att sportboken gick starkt var  mer väntat. 
 • Västeuropa växer min hissnande 58% och då är flera av dessa marknader relativt mogna. De bidragande marknaderna, i antagen fallande betydelse, är Holland, Frankrike och Belgien. UK och Tyskland bekräftas vara mindre marknader för Unibet, men UK är sedan ett år sedan en prioriterad marknad för Unibet och växer från låga nivåer. Spelaktier hade redan dragit slutsatsen att Frankrike skulle visa starka siffror för Q2 och under presentationen framkommer att Unibet under H1 växte med 70% jämfört med H1 2013, och har gått från topp 7 vid förvärvet till topp 3. En smått fantastiskt utveckling, dock är skatterna betungande i Frankrike.
 • Kostnaderna hålls verkligen i schack i Unibet och bolaget har uppvisar marginalförbättringar konsekvent senaste åren. ’Other costs’ som del av spelöverskottet fortsätter att trenda nedåt och är ner på rekordlåga 8%, rensat för Kambi. Unibet behöver inte betala så mycket för sin tillväxt helt enkelt.
 • Unibets justerade vinst per aktie för 2014 är redan högre än för 9-månader 2013.

Övrigt

 • Omsättnnig i sportboken för VM uppgick till £112,5m, motsvarande £1,8m per match. Detta kan läsaren jämföra med Betsson, som var relativt transparent om VM i sin rapport.
 • Unibets VD tror att Holland blir försenat och är reglerat Q1 2015 med en skattesats om cirka 22%, Sverige 2007/2018 och Norge därefter. Att spekulera  om skattesatser är omöjligt.

Vad står ut negativt?
Egentligen är det förmätet att kritisera Unibet efter denna rapport, men om man så måste:

 • Poker går inte alls bra, den nya pokern har till och med accelererat nedgången, en risk som spelaktier.se skrev om i december 2013 . Som tur är spelar det mindre roll eftersom endast 2% av intäkterna numera kommer från Pokern.
 • Australien och Italien är två stora och viktiga reglerade spelmarknader. Dock verkar det som att Unibet inte alls lyckas i dessa länder i samma utsträckning som på deras huvudmarknader i norra Europa.
 • Sidoprojet som Bingo.com och Bonza Gaming tycks inte flyga.

Länk till rapport
Länk till PDF-presentation
Länk till presentation av rapporten

    Print       Email