Loading...
You are here:  Home  >  Net Entertainment  >  Current Article

Spanien öppnar upp marknaden för slotspel

By   /  July 30, 2014  /  No Comments

    Print       Email

Spanien kommer att uppdatera sin nuvarande spellagstiftning och kommer att inkludera slotspel och så kallad exchange betting. Den nuvarande spellagstiftningen infördes 2012 och den föreslagna förändringen förväntas vara på plats i januari 2015. Den spanska spelmarknaden är relativt högt beskattad, motsvarande omkring 20-25% av spelöverskottet, och Spanien har senaste åren genomgått ett finansiellt stålbad med en arbetslöshet kring 25%. De aktörer som initialt sökte en spellicens var även tvungna att betala en retroaktiv spelskatt fem år bakåt i tiden, vilket Unibet bland annat gjorde för att kunna etablera Kambi i landet. Unibet sökte ingen B2C-licens, inte heller Betsson.

Skatten för slotspel väntas uppgå till mellan 5-12% vilket rimligtvis borde vara ovanpå de befintliga spelskatterna, oklart hur och vad den totala skattesatsen i så fall blir. Men skattetrycket i Spanien har historiskt inte varit särskilt fördelaktigt för operatörerna, och detta lär inte ha ändrats. Åländska PAF valde exempelvis att lämna den spanska marknaden, och flertalet pokeroperatörer har dukat under i konkurrens med Pokerstars och utmanande fiskala förutsättningar, däribland svenskgrundade Ongame.

Net Entertainment uppgav i sin senaste kvartalsrapport att de bevakar utvecklingen i Spanien. Flertalet av Net Entertainments kunder är aktiva i Spanien, främst de brittiska och Bwin, medan de skandinaviska aktörerna står utanför Spanien.

Av de svenska spelbolagen har, som ofta är fallet, Net Entertainment störst fördel av den nya lagstiftningen. Unibet har en historia av att söka lokala licenser, medan Betsson har varit mindre aktiva mot lokalt reglerade marknader. Oavsett så är det inte troligt att varken Betsson eller Unibet ser Spaninen som en särskilt attraktiv marknad.

    Print       Email