Loading...
You are here:  Home  >  Nyheter  >  Current Article

Stabil rapport från Unibet – stiger på börsen

By   /  February 12, 2014  /  No Comments

    Print       Email

Efter Betssons svaga rapport i förra veckan var frågan om även Unibet skulle överaska negativt. Trots att siffrorna kom in något svagare än analytikernas förväntningar så steg aktien under dagen i linje med utvecklingen på Stockholmsbörsen. Handelsbanken spekulerade innan öppning att aktien skulle backa något, vilket alltså inte blev fallet.

Omsättingen ökade 15% (13% valutajusterat) till £65.2m, SME Direkt låg på £67.3m Bolaget har inte haft samma valutamotvind som Betsson, vilket delvis beror på att bolaget rapporterar i brittiska pund.

Ebitda-resultatet blev £20.2m i kvartalet, mot förväntade £21,4m. Ökningen uppgår till 23%, resultat per aktie ökade med 25%. Unibet fortsätter att öka vinsten snabbare än omsättningen.

Utdelningen föreslås bli £1.10 per aktie, att jämföra med väntade £0.97 och utdelade £0.70 pund per aktie i fjol. I kronor blir detta 11.70 och motsvarar en direktavkastning på 3.7%.

Unibet redovisar en engångskostnad på £1.15m, hänförligt till en uppgörelse kring en stämning i Nederländerna.

Spelöverskottet från mobila enheter uppgick till 29%.

Antalet aktiva kunder ökade med 5% till 517k. Här kan noteras att Betsson uppvisade en kraftig minskning, vilket Betsson menar beror på att icke aktiva kunder inte längre aktiveras med gratiserbjudanden i samma utsträckning som tidigare. Jämförelsen haltar alltså.

Intäkterna under Q1 fram tills 9 februari har ökat med 13% (17% valutajusterat)

Operativa kassaflödet uppgick till starka £20.4m, upp 21%.

Tillväxten drevs denna gång av segmentet ‘Western Europe’ som växte med 32%, att jämföra med Nordens 10%. Western Europe’ gjorde därmed sitt starkaste kvartal under 2013 samtidigt som Norden gjorde sitt svagaste. De största länderna i segmentet är Belgien, Holland och Frankrike. Segmentet utgör 36% av intäkterna. Norden står för cirka 50% av intäkterna.

Italien och Australien tycks fortfarande vänta på sitt genombrott, att döma av uteblivna kommentarer från bolaget.

Intäkterna från återreglerade marknader uppgår till 29%, därmed är dessa intäktsbas redan föremål för spelskatt.

SB-marginalen kom in på 7.2% efter fria bets, att jämföra med 7.6% förra året. Tillväxten är alltså inte driven av bättre marginaler vilket ger ytterliggare styrka till rapporten.

Marginalen har varit stabil under 2013, och Unibet påpekar att volatiliteten har minskat i SB-marginalen på grund av förbättrad riskhantering och högre andel livebetting, som har en lägre inneboende volatilitet.

Casinot växte med 20%. Unibet har 25 leverantörer och 13 exklusiva spel.

Holland utvecklas väl trots att spelmyndigheten har beordrat operatörerna att inte bedriva marknadsföringen eller att ha sajten på holländska. Detta har påverkat intäkterna negativt för Unibet, som följer dessa riktlinjer.

VD Henrik Tjärnström säger i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt att Unibet är fortsatt störst i Holland, och att marknaden växer betydligt mer än 5%. Betssons meddelade förra veckan att de förvärvade två sajter i Holland som växte med 5% för 2013.

Bolaget uppger att de är top 3 i alla skandinaviska länder, Holland samt Belgien. De anser sig vara top 1 på flera av dessa marknader. I Frankrike är de top 5. Bolagets ambition är att vara top 3 på deras fokusmarknader.

Marknadsföringskostnaderna uppgick till låga 29% av spelöverskottet, under deras målsättning om 30-35%. De flaggade i Q3-rapporten att kostnaden skulle vara klart lägre i Q4.

Bolaget är återigen skuldfritt efter att ha återbetalat hela kreditfaciliteten.

Antalet motsvarande heltidsanställda ökade med 16% till 871. 35% av dessa är inom Kambi.

För helåret ökade intäkterna med 13%, EBITDA med 14% samt resultatet per aktie med 20%.

P/E-talet uppgår till 21.5 för 2013, antas en vinstökning på 20% för 2014 blir P/E 2014 18.

Unibets spelöverskott senaste åren

unibet yearly GW

Slutsats
Unibet fortsätter sitt segertåg och förbättrar sin marginal samtidigt. Bolaget är mer differentiserade än Betsson vad avser marknader, och har 36% av intäkterna från kontinetaleuropa som växte med hela 32% under kvartalet. Tidigare under 2013 har Norden varit dragloket. Holland och Belgien framstår än mer som viktiga och framgångsrika marknader utanför Norden.

Utdelningshöjningen överaskade positivt, och visar på det starka kassaflöde bolaget har, vilket kommer att bli urstarkt under 2014 eftersom bolaget numera är skuldfritt. Det som aktieägarna fortfarande väntar på är en utdelning av Kambi.

    Print       Email