Loading...
You are here:  Home  >  Nyheter  >  Current Article

En svensk spellagstiftning först 2016

By   /  May 16, 2013  /  No Comments

    Print       Email

Enligt Affärsvärlden väntas finansminister Peter Norman presentera regeringens förlag till en ny lagstiftning i början av juni till kulturutskottet. Uppgifterna kommer från den moderata riksdagsmannen Gustaf Hoffstedt. En rimlig gång efter detta är att frågan bereds och utreds och att en lagstiftning skulle kunna bli aktuell i början av 2016. Enligt samma uppgiftsman är det endast Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som inte i dagsläget förordar en lagstiftning. I de nuvarande förslagen ingår inte ATG som bedriver hästspel, huruvida även denna del av spelmarknaden skall vara föremål för en liberalisering är oklart. ATG möter inte, till skillnad från Svenska Spel, någon konkurrens från de privata spelbolagen. Det fysiska spelandet (spelbutiker, casinon) kommer inte att inkluderas i en lagstiftning.

De skatter som diskuteras är 10-25% av spelöverskottet, vilket låter rimligt eftersom det innefattar i princip hela spannet av möjlig skattesats. Danmark har i jämförelse 20% och Belgien 11%. I sammanhanget ska nämnas Frankrike som har en effektiv skattesats på 56%, vilket inneburit att de operatörer som trots allt valde att söka licens nu  frivilligt lämnar tillbaka spellicenser till ARJEL, Frankrikes motsvarighet till Lotteriinspektionen.

Hur den svenska spellagstiftningen utformas är av mycket stor betydelse för Unibet, Betsson och Net Entertainment som alla tre har Sverige som sin huvudmarknad.

 

    Print       Email